Az emberi szervezetben körülbelül 80-100 gramm nátrium található meg, bár fordított arányban, mint a kalcium és a foszfor esetén, hiszen nagyobb része oldott állapotban van, kisebb részét pedig a csontok, kötőszövetek raktározzák. A nátrium - szorosan összefüggve a káliummal - az úgynevezett ozmotikus nyomás fenntartásában fontos szerepet játszik. Ugyanilyen elengedhetetlen az idegrendszeri ingerületek átvitelénél is.
Mihez szükséges?
Sav-bázis egyensúly
Idegrendszeri ingerületek átvitele
Izomműködés
Szénhidrát- és fehérje anyagcsere
Folyadékháztartás szabályozása
Mennyi szükséges belőle?
A nátriumszükségletet illetően nincs egységes álláspont. Vannak, akik szerint nem is szükséges kívülről tudatosan bevinnünk, mert élelmiszereink elegendő mennyiséget tartalmaznak, mások napi fél grammot javasolnak, ismét mások napi két grammot. Való igaz, hogy ezt a szükségletet inkább többszörösen felülmúljuk: napi öt-tizenöt (!) gramm nátriumot fogyasztunk, főleg konyhasó formájában. Ennek egy része a sózással kerül az ételeinkhez, nagyobb részét viszont az élelmiszeripar "adja", hiszen nagymennyiségű sót használnak fel az élelmiszergyártásnál. Tehát a nátrium bevitelére nem kell odafigyelni.
Miben található meg?
A nátrium minden élelmiszerünkben megtalálható. Egyesekben már természetesen is, másokhoz az élelmiszeripar adagol további mennyiséget.
Napi szükséglet/adagolás
életkor
szükséglet
(milligramm)
nő
férfi
Félévesnél fiatalabb
200
7-12 hónap
400
1-3 év
500
4-6 év
700
7-10 év
900
11-14 év
2000
15-18 év
2000
19-30 év
2000
31-60 év
2000
60 év felett
2000
szükséglet
(milligramm)
nő
férfi
Várandósság
2000
-
Szoptatás
2000
-
Nehéz fizikai munka
-
2500
Stressz
2000
Dohányzás
2000
Alkohol fogyasztás
2000
Menopauza
2000
-
A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki.
Túladagolás
A nátrium túladagolása (a fokozott sófogyasztás) az arra érzékenyeknél (sokan vannak) a vérnyomás emelkedését, magas vérnyomás betegséget idézhet elő.