A B1-vitamin vízben oldódó vitamin, sokszor hallhatjuk tiaminként említeni is. Hőérzékeny vitamin, vízben igen jól oldódik. Főleg a szénhidrátok anyagcseréjében játszik szerepet, sokszor éppen ezért a szénhidrátbevitel függvényében adják meg a szükségletét (felnőtteknél 0,125 mg/1000 kJoule, legalább 1 mg B1-vitamin/nap).
Mihez szükséges?
Szénhidrát anyagcsere
Főbb energiaszolgáltató folyamatok
Idegek működése
Az idegrendszer energiaellátása
Szívműködés
Mennyi szükséges belőle?
Mint azt már előbb említettük, főleg a szénhidrátbevitel mennyisége szabja meg a B1-vitamin szükségletét, nagyobb szénhidrátfelvételhez nagyobb vitaminbevitelnek kellene társulnia. Időskorban rosszabb a B1-vitamin kihasználása. A rendszeres alkoholfogyasztás nagymértékben növeli a szükségletét. Néhány élelmiszerben olyan anyagokat találunk, amely a tiaminszükségletet növelik, ilyenek a gombák, kelbimbó, feketeribizli.
Miben található meg?
Legjobb B1-vitamin forrásaink a gabonafélék héja, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült péksütemények, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj.
Napi szükséglet/adagolás
életkor
szükséglet
(milligramm)
nő
férfi
Félévesnél fiatalabb
0,3
7-12 hónap
0,5
1-3 év
0,7
4-6 év
0,9
7-10 év
1,2
11-14 év
1,3
1,4
15-18 év
1,3
1,4
19-30 év
1,3
1,4
31-60 év
1,2
1,3
60 év felett
1,1
1,3
szükséglet
(milligramm)
nő
férfi
Várandósság
1,5
-
Szoptatás
1,6
-
Nehéz fizikai munka
-
2
Stressz
1,4
Dohányzás
1,4
Alkohol fogyasztás
1,8
Menopauza
1,2
-
A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
B1-vitamin hiányában károsodik a szénhidrát-anyagcsere, szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működések, a beri-beri nevű betegség léphet fel (fájdalmas izomgörcsökkel járó, akár halálos kimenetelű betegség).
Túladagolás
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.