A B2-vitamin vízben oldódó vitamin, riboflavin névvel is illetik. A szervezetben betöltött szerepe sokrétű, főleg az aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak lebontásában, ezen kívül a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben töltenek be fontos szerepet. Az emberi bélflóra is termel B2-vitamint, ezért hiányállapotai is ritka. Szintén előfordulhat, hogy egy hosszantartó úgynevezett szélesspektrumú antibiotikumokkal végzett kezelés miatt hiány lép fel belőle. Bizonyos mértékig a B2-vitamin bevitele is arányos az energiafelvétellel, bár nem annyira kifejezetten, mint a B1-vitaminnál.
Mihez szükséges?
A zsírsavak lebontása
A szénhidrátok anyagcseréje
Szöveti légzés
Méregtelenítés
Nyálkahártyák épsége
Mennyi szükséges belőle?
Életkortól függetlenül 0,15 mg/1000 kJoule bevitelt javasolnak, de időskorban sajnos a B2-vitamin hasznosulása is romlik, ezért itt a megkötés az, hogy nem lehet kevesebb a napi bevitel 1,2 mg-nál.
Miben található meg?
Legjobb B2-vitamin forrásaink a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, a húsok, a máj, vese, tojás és a gabonafélék.
Napi szükséglet/adagolás
életkor
szükséglet
(milligramm)
nő
férfi
Félévesnél fiatalabb
0,4
7-12 hónap
0,6
1-3 év
0,8
4-6 év
1
7-10 év
1,4
11-14 év
1,3
1,6
15-18 év
1,3
1,7
19-30 év
1,5
1,8
31-60 év
1,5
1,8
60 év felett
1,5
1,8
szükséglet
(milligramm)
nő
férfi
Várandósság
1,8
-
Szoptatás
2,1
-
Nehéz fizikai munka
-
2,4
Stressz
1,9
Dohányzás
1,5
1,8
Alkohol fogyasztás
2,4
Menopauza
1,5
-
A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
B2-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártyatünetek mutatkoznak, az ajkak és a szájzug berepedezik, pikkelyesedik.
Túladagolás
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.