A biotin vízben oldódó vitamin, legalább ennyire elterjed elnevezése a H-vitamin is. Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz. A szervezetben leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel. Tulajdonképpen ez a vitamin is termelődik a bélflórában, ezért szükséges mennyiségét és hiányállapotát nehéz meghatározni.
Mihez szükséges?
Fehérje-anyagcsere>
Szénhidrát-anyagcsere
Aminosav-anyagcsere
Koleszterin-anyagcsere
Mennyi szükséges belőle?
A biotin szintén rosszul szívódik fel az emberi szervezetben: mintegy fele hasznosul csak annak a mennyiségnek, amit a táplálkozásunkkal veszünk fel. Érdekes és fontos dolog, hogy a tojásfehérjében olyan anyagok találhatóak, melyek a biotin felszívódását rontják. A hiányállapothoz vezető jelenség már akkor is fellép, ha a napi fehérjebevitel megközelítőleg 30%-a tojásfehérjéből származik.
Miben található meg?
Legjobb biotinforrásaink a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék. A gabonafélék - főleg a búza - szintén tartalmaznak biotint, de ez kötött formában van jelen, és nem szívódik fel. A gyümölcsök és a húsfélék igen keveset tartalmaznak ebből a vitaminból.
Napi szükséglet/adagolás
életkor
szükséglet
(milligramm)
nő
férfi
Félévesnél fiatalabb
0,3
7-12 hónap
0,6
1-3 év
1,6
4-6 év
1,1
7-10 év
1,4
11-14 év
1,4
1,7
15-18 év
1,5
2
19-30 év
1,6
2
31-60 év
1,6
2
60 év felett
1,6
2
szükséglet
(milligramm)
nő
férfi
Várandósság
1,9
-
Szoptatás
1,8
-
Nehéz fizikai munka
-
2
Stressz
2,2
Dohányzás
1,7
2
Alkohol fogyasztás
2,2
Menopauza
1,6
-
A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
Biotin hiányában bőr és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, illetve megfigyelhető a szőrzet kihullása és a nemi vágy csökkenése is. Általánosan jellemző a lehangoltság, étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, koleszterinsznt-emelkedés.
Túladagolás
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.