A cink mintegy 2-3 grammnyi mennyiségben van jelen az emberi szervezetben, ezen belül is főleg a haj, a szem, és a férfi nemi szervek tartalmazzák. Ezeken kívül a máj, a vesék, az izmok, és a bőr tartalmaz belőle még számottevő mennyiséget. A legfontosabb szerepe azonban mégsem ez, hanem az, hogy az inzulin alkotórészeként a vércukorszint-szabályozásban vesz részt. Az inzulinon kívül mintegy hetvenféle enzimben van jelen.
A cink felszívódása egyenes arányossággal függ az étrendben található mennyiségétől, illetve az étrend egyéb gátló anyagaitól, melyek hasonlóak, mint a vasnál leírtak (fitátok, rostok, oxalátok). Az állati eredetű cink jobban hasznosul, mint a növényi élelmiszereinkből bevitt.
Miben található meg?
A cinket legnagyobb mennyiségben a húsok, a máj, a hüvelyesek és a tojás tartalmazza.
Napi szükséglet/adagolás
életkor
szükséglet
(milligramm)
nő
férfi
Félévesnél fiatalabb
3
7-12 hónap
5
1-3 év
5
4-6 év
6
7-10 év
7
11-14 év
9
15-18 év
9
10
19-30 év
9
10
31-60 év
9
10
60 év felett
9
10
szükséglet
(milligramm)
nő
férfi
Várandósság
13
-
Szoptatás
13
-
Nehéz fizikai munka
-
10
Stressz
12
Dohányzás
12
Alkohol fogyasztás
15
Menopauza
9
-
A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
Cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások jelentkeznek.