EPA/DHA
2008.08.04. 21:17
Esszenciális zsírsavak (EFA-k) alkalmazásának lehetőségei
Beszélünk állati és növényi eredetű zsírokról; attól függően, hogy a zsiradékok hány fokon válnak folyékonnyá, zsírokról és olajokról; és telített és telítetlen zsírokról. Nehéz eligazodni a kifejezések sűrű erdejében! Az esszenciális zsírsavak különböző hatásairól sokszor írtuk már a magazin oldalain, eljött az ideje, hogy összefüggéseiben is áttekintsük a témát. Ígérem törekszem a világos, érthető megfogalmazásra, a kitartóbbaknak csak pár idegenül hangzó fogalom tisztázását kell túlélnie. Ha valaki csak az összefoglalásra kíváncsi és kihagyná a bonyolultabb részeket, az kattintson IDE!
A zsírok szerkezete
A lipidek változatos szerkezetű vegyületek, a karotinoid vegyületek (pl.: béta-karotin színanyag) és a neutrális zsírok is ide tartoznak a foszfolipidek és más anyagok mellett. A neutrális zsírokat glicerinhez kapcsolódó zsírsavak alkotják, mono-, di- és trigliceridet alkotva. Szerepük nagy a vitaminok oldódásában-felszívódásában, és hőszigetelőként, energiaforrásként is. 1 grammjuk 9.3 kcal energiát ad a szervezetnek. A zsírsavak mint látható, hosszabb-rövidebb szénláncú vegyületek.
|
A trigliceridek szerkezete: glicerin+3 zsírsav
|
A telítetlen zsírsavaknál a láncvégi metilcsoporthoz viszonyítva az első telítetlen kettős kötés a harmadik, vagy a hatodik szénatomnál lehet, ez alapján osztják fel a telítetlen zsírsavakat n-6, n-3, vagy másként omega-6 {linolsav (LA), arachidonsav (AA)} és omega-3 {alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA)} zsírsavakra. Omega-9 zsírsavak is léteznek, csak nem esszenciálisak. Ha nincsenek kettős kötéseik, akkor logikusan telített zsírsavakról van szó.
|
Az EPA, AA és DHA szerkezete. Az első szám a szénatomszámot,
a második a telítetlen kötések számát jelzi
|
Szükséglet
A hivatalos ajánlás egészséges embereknek energiaszázalékban kifejezve (1):
- telített zsírsavak (SFA) 7-10 en%
- egyszeresen telítetlen zsírsavak (MUFA) 10-15 en%
- többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) 7-8 en%
ezen belül:
- n-6 <7-8 en%
- n-3 2 g linolénsav + 200 mg LPUFA (hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak) ~ EPA+DHA
- transz zsírsav maximum napi 5 g, illetve 2 en%
- koleszterin maximum 300 mg/nap
Javasolt, hogy a kalória bevitel 25-30%-át ne haladja meg a zsírfogyasztás, és annak egyharmadánál ne legyen nagyobb a telített zsírok bevitele. Az omega-6:omega-3 zsírsavak optimális aránya 5:1-10:1, táplálkozásunkban viszont ez az arány akár 25:1-hez is lehet. (2) A hazai felmérés szerint a linosav:linolénsav arány jelenleg 16:1-20:1 között van általában. (3) A fent javasolt beviteli értékek betegségek, speciális célok, vagy élethelyzetek, étkezési szokások esetén változhatnak.
Hogy is állunk az esszenciális zsírsav bevitel terén a gyakorlatban?
Bizonyos tápanyagaink többszörösen telítetlen hosszú láncú zsírsavakat -- linolsav, linolénsav, arachidonsav, eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA) -- tartalmaznak. Ezek esszenciális, vagy részben esszenciális zsírsavak, a szervezet nem, vagy elégtelen mennyiségben képes csak előállítani őket. Az alfa-linolénsav esszenciális zsírsav (EFA), ami annyit tesz, hogy szervezetünk egészséges működéséhez szükség van rá, de testünk nem tudja előállítani. Esszenciális zsírsavaknak tekintjük még a linolsavat és időnként az arachidonsavat. Az omega-6 útvonal a linolsavval indul, ebből gamma-linolénsav képződik, majd arachidonsav. Az omega-3 útvonal az alfa-linolénsavval indul, amiből eikozapentaénsav és dokozahexaénsav lesz. Sok könyvben elfogadott tényként ismertetik, hogy a linolsav (n-6) és alfa-linolénsav (n-3) zsírsavakból testünk elő tudja állítani az arachidonsavat, eikozapentaénsavat és dokozahexaénsavat, így az esszenciális zsírsavak megfelelő mennyiségben történő bevitele elvben ellát minket elegendő EPA-val és DHA-val.
|
Az n-6 és n-3 átalakulási útvonal (4)
|
Az esszenciális zsírsavak és a velük együtt bevitt anyagok (például E-vitamin) az izomzat anabolikus folyamatainak fenntartásához nélkülözhetetlenek. Az alfa-linolénsav EPA és DHA irányba átalakulását nagy mennyiségben gátolja a linolsav, ami sajnos túl gyakori étrendünkben -- így például a napraforgóolaj igen gazdag ebben -- míg az alfa-linolénsav gazdag forrása a lenolaj (és kisebb mértékben a szójaolaj, valamint más, általunk ritkán használt olajok, például a kenderolaj), amelyet éppen ezért az EPA és DHA képzésének fokozása érdekében gyakran javasolunk sportolóknak, testépítőnek is. Az EPA és DHA a tengeri halak olajában fordul elő nagyobb mennyiségben, ám ezekből területi adottságaink következtében itthon viszonylag keveset fogyasztunk. A nagy kérdés tehát az, hogy az alfa-linolénsav valóban megfelelően pótolja-e az EPA-t és DHA-t?
A vegetáriánus étrend -- különösen a vegán étrend -- ALA bevitele általában alacsony, míg LA bevitele magas, ami önmagában gátolja az ALA átalakulását. Míg az LA --> AA átalakulás elég hatékony mindenkiben, az elfogyasztott ALA-nak kevesebb, mint 5-10%-a alakul át EPA-vá, és 2-5%-a DHA-vá, ami igen alacsony ráta, emiatt az n-3 (ezen belül, ha mást nem fogyaszt, akkor az ALA) szükséglete a vegetáriánusoknak magasabb lehet, mint a vegyes táplálkozást követő embereké. (5)
Vegetáriánusok esetében az ALA forrást jelentő magolajok fogyasztása kompenzálhatja az EPA és DHA alacsony bevitelét, ez azonban korlátozott mértékű. Az "okos tojás" fogyasztása is segíthet, akár csak az omega-3 tejé, bár ezt ma már nem nagyon látom a boltokban. Érdemes kiemelni, hogy az L-karnitin és a taurin (6), valamint a kreatin bevitel is az átlagosnál alacsonyabb lehet vegetáriánusokban. Van pár szakember, aki a felsorolt anyagokat annak ellenére esszenciális/feltételesen esszenciális tápanyagként kezeli, hogy a szervezet elő tudja ezeket állítani, ez ugyanis korlátozott mértékű.
Ha ez nem is bizonyos, de a teljesítményre, testünk működésére -- mint a kreatin kiegészítés vegetáriánusokra és IQ tesztjükre gyakorolt hatása (7) is mutatja -- a kiegészítésnek pozitív befolyása lehet. Az előnyöket ezért SZAKSZERŰ, SZAKEMBER ÁLTAL IRÁNYÍTOTT használatnál jogosan feltételezhetjük. A példákkal arra szerettem volna rámutatni, hogy az "esszenciális" fogalom koránt sem olyan merev, mint ahogy kezelni szoktuk. Még világosabb példa az, hogy hiába "esszenciális" anyagok a vitaminok, ezek között is léteznek olyanok, amelyeket szervezetünk kisebb-nagyobb mennyiségben előállít, és fordítva: hiába állít elő szervezetünk bizonyos vitaminokat, ettől még az esszenciális anyagok közé soroljuk ezeket. Az EPA és DHA idesorolása tehát nem légbőlkapott ötlet.
A vegetáriánusok egy speciális csoport, azonban a népesség nagy részére jellemző az n-6 gazdag étrend (pl. a már említett napraforgó olaj), ami gátolja az n-3 átalakulást (a transz zsírok is így hatnak). (8) A szükségleteknél olvashattuk, hogy az omega-6:omega-3 bevitel optimális aránya 5:1-10:1, táplálkozásunkban ez az arány akár 25:1-hez is lehet (2), ez pedig közvetve -- mint az eikozanoidoknál részletesebben kifejtem majd -- fokozhatja sok egészségügyi probléma megjelenését, így a szívbetegségek, rák, cukorbetegség, csontritkulás, és számos immun/gyulladásos betegség előfordulását. (5)
A kutatók más vizsgálatok során további érdekes következtetésekre jutottak: az alfa-linolénsav átalakulása eikozapentaénsavvá férfiakban korlátozott mértékű, és a további átalakulás dokozahexaénsavvá igen alacsony. Az alfa-linolénsav kisebb arányban használódik fel nőkben a bétaoxidáció (zsírsavak lebontása) szubsztrátjaként, mint férfiakban, míg az átalakulás hosszabb láncú zsírsavakká nagyobb arányú. (9)
A zsírsavbevitel hibái a mi táplálkozásunkban is jelen lehetnek, ezen érdemes lehet változtatnunk a zsírforrások megváltoztatásával, étrendünk átalakításával, szükség esetén étrendkiegészítéssel. A fentiek alapján különösen igaz ez férfiak esetében! Ez nem teszi indokolatlanná a lenolaj fogyasztását, annak is vannak speciális előnyei, mellette szól például magas lignán tartalma, mely vegyületek hozzájárulhatnak bizonyos rákos megbetegedések megelőzéséhez. (10) Most tekintsük át tulajdonképpen miért is van EFA zsírsavakra szükségünk!
Az esszenciális zsírsavak szerepe szervezetünkben
A zsírok üzemanyagként szolgálnak szervezetünkben és a zsírban oldódó vitaminok felvételéhez is szükségesek, ez azonban nem minden, szűklátókörűség, ha csak ennyit látunk a szerepükből. Az energia szolgáltatáson kívül sejtjeink membránjainak alkotórészei, akárcsak az általában hasonlóan leegyszerűsítő módon "ártalmasnak" címkézett koleszterin, és nélkülözhetetlenek a véralvadásban, az idegrendszer működésében és a gyulladásos folyamatokban is. A mediterrán étrend kedvező hatásai -- daganatos betegségek kisebb előfordulása, magas vérnyomás és érelmeszesedés megelőzése -- a nagyobb halfogyasztásnak is köszönhetőek, persze ebben az olívaolaj antioxidáns vegyületei és egyszeresen telítetlen (omega-9) zsírsavtartalma is szerepet játszik sok egyéb mellett. Az esszenciális zsírsavak -- különösen az EPA -- a krónikus fáradtság kezelésében is hasznosak lehetnek (11), és bizonyos daganatos betegségek megelőzésében is. (12)
Idegrendszeri hatás
A DHA az agy szürkeállományának és a retinának fontos strukturális összetevője, nagy mennyiségben található a herékben és a spermában is. Alacsony szintje összefüggésbe hozható számos idegrendszeri és viselkedésbeli problémával (depresszió, skizofrénia) (5), az EPA és DHA alacsony bevitele kedvezőtlenül hathat a gyermeki agy fejlődésére, intelligenciára, bár ez utóbbit vitatják. (13) Egyre több adat támasztja alá, hogy az agressziót, az erőszakos cselekmények gyakoriságát is csökkenthetik. (14)
Gyulladások, fájdalmak csökkentése: eikozanoidok
Az eikozanoid név a 20 szénatomra utal, és a zsírsavakból képződő prosztaglandinok, tromboxánok, leukotriének összefoglaló neve. Az eikozanoid képzés alapvetően az omega-6 csoportba tartozó linolsavból indul ki, de az omega-3 útvonalon is zajlik. Linolsavból az ábra szerint DGLA (dihomo gamma-linolénsav) keletkezik, ebből is képződnek eikozanoidok, de a DGLA-ból arachidonsav (Arachidonic Acid, AA) is képződik, amiből több lépcsőben szintén eikozanoidok keletkeznek.
Az 5-lipoxigenáz enzim leukotriéneket gyárt, a 15-lipoxigenáz lipoxinokat, de számunkra fontosabb, hogy a ciklooxigenázok, majd az endoperoxidázok prosztaglandinokat, prosztaciklineket, tromboxánokat állítanak elő belőle. Az AA-ból képződő eikozanoidok képződése fontos a szervezetnek, de relatív túltermelésük az EPA eredetű eikozanoidokhoz képest fokozhatja sok egészségügyi probléma megjelenését, így a szívbetegségek, rák, cukorbetegség, csontritkulás és számos immun/gyulladásos betegség előfordulását. (5) A gyulladásokban résztvevő prosztaglandinok képződését is gátolja az acetil-szalicilsav és más nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok: ibuprofen, stb.) Az acetil-szalicilsav a trombociták (vérlemezkék) tromboxán A2 szintézisét blokkolja, ami kedvező, ha valaki hajlamos a vérlemezkék összecsapódására, mert a TBX-A2 azt serkenti. A vérrögök igen komoly problémákat okozhatnak szervezetünkben.
|
Az eikozanoidok (prosztaglandinok, tromboxánok, leukotriének, lipoxinok) képződése
DGLA-ból (dihomo gamma-linolénsav), AA-ból (arachidonsav) és
EPA-ból (eikozapentaénsav) (4)
|
Az n-3 zsírsavakból olyan tromboxánok és prosztaglandinok keletkeznek, melyek gátolják a vérlemezkék összecsapódását, a trombózis kialakulását (anti-trombogén hatás), valamint anti-aritmiás hatásuk van, ezáltal a szívritmuszavarok és a szívinfarktus veszélyét, de az infarktus utáni halálozást is csökkentik. A gyulladásokat (így az ízületi gyulladásokat is) gátló prosztaglandinok képzésében is szerepet játszanak, tehát az omega-3 ágon képződő eikozanoidokra mindannyiunknak nagy szüksége van.
A nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata széles körben elterjedt a lakosság körében a fájdalmak és gyulladások csökkentése érdekében, a sportolók is gyakran csak ezek segítségével képesek edzéseiket elvégezni. Hátrányuk viszont, hogy extrém komplikációk (vese- és májkárosodás, gyomorfekély képződés) kapcsolódnak használatukhoz. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők feltehetően árthatnak izomépítő céljainknak is, a kreatinnal pedig kedvezőtlen kölcsönhatásba lépnek, tehát szedésüket is csak orvosi tanácsra és előírásra, vagy rövid ideig érdemes folytatni, kreatin szedése pedig kockázatos lehet NSAID alkalmazás mellett.
A nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatása kutatások szerint is komplexebb azért ennél a szervezetre -- összességében kerülendők. Ami viszont kedvező, hogy sokak véleménye szerint a halolajban található esszenciális zsírsavak felhasználása egy alternatív kezelési módszer lehet, ami szintén csökkenteni tudja a gyulladásos választ és a fájdalmakat, elnyomja ugyanis a fent tárgyalt, gyakran kedvezőtlen hatású anyagok szintézisét. Tulajdonképpen az eikozanoid szintézisre kifejtett befolyásról van szó.
Az EPA és DHA tartalmú halolaj természetes formában és kiegészítőként jóval biztonságosabb, mellékhatás mentesebb megoldása volna a gyulladások és fájdalmak kezelésének, mint a gyógyszerek, ezért sokat vizsgálták a halolaj/omega-3 ilyen irányú tulajdonságait. Az eredmények egybehangzóak voltak a korábbi tanulmányokkal, melyekben az ibuprofen és az omega-3 esszenciális zsírsavak azonos hatékonyságot mutattak az ízületi fájdalom csökkentésében! A jelenség hátterében zajló folyamatokat részben megmagyarázza egy, a Life Sciences újságban publikált állatkísérlet, mely azt mutatta, hogy az alacsony energiatartalmú, halolajban gazdag étrend 90%-al is csökkenteni tudja a gyulladásos marker értékek szintjét.
Itt úgy találták, hogy az energia megszorítás és halolaj együttes alkalmazása hatékonyan visszaszorította a korral járó gyulladásos folyamatokat, és ebben a halolaj hatékonyabb volt, mint az energia megszorítás. Az omega-3 halolaj kiegészítők tehát a jövőben valószínűleg alternatívát jelenthetnek a gyulladáscsökkentő gyógyszer kezelésekkel szemben. (Önhatalmúlag természetesen senkinek nem szabad már előírt gyógyszerezésén változtatnia!) A kutatás kontrolláltsága nem volt megfelelő, ezért az adatok csak egy tendenciára utalnak, és a további vizsgálatok szükségességére. A kutatók felhívják a figyelmet -- és ez más hasonló publikációkban is megtalálható -- a nehézfém és egyéb káros anyag tartalom jelenlétének lehetőségére nem kellően jó minőségű halolaj készítményekben. (15, 16)
Szív-érrendszer védelme
Az n-3 zsírsavak gátolják a vérrögképződést, gyulladáscsökkentő hatásúak, csökkentik a szérum triglicerid szintjét és a máj VLDL-koleszterin szintézisét és serkentik a nitrogén oxid (NO) érbelhártya általi termelését. (17) Az omega-3-zsírsavak befolyásolni tudják az ateroszklerózis, valamint a koronária betegség kialakulását, ez valószínűleg az ALA-ra is igaz (jó forrása a lenolaj), ahogyan az EPA és DHA bevitelre is. Az n-3 zsírsavakból olyan tromboxánok és prosztaglandinok keletkeznek, melyek gátolják a vérlemezkék összecsapódását, a trombózisképződést (anti-trombogén hatás), valamint anti-aritmiás hatásuk van, ezáltal a szívritmuszavarok és a szívinfarktus veszélyét, de az infarktus utáni halálozást is csökkentik.
Testsúlyszabályozás: harc a zsírraktárak ellen
A hosszú láncú, többszörösen telítetlen n-3 zsírsavak elhízott nőkben fokozták a testtömeg vesztést nagyon alacsony kalóriatartalmú étrend orvosi alkalmazása mellett. Valószínűleg a dokozahexaénsav (22:6n-3) volt a kezelés aktív komponense. (18) A halolaj többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavai egy másik vizsgálat szerint a zsírszövet sejtszámának csökkentésével korlátozták az egerek étrend kiváltotta elhízását. (19)
A kutatási eredmények azt igazolják, hogy az EPA/DHA képes csökkenteni (állatokban legalábbis) a testzsír felhalmozódását mind a zsírsejtek hipertrófiájának ("méret"), mind hiperpláziájának ("darabszám") korlátozásával. Egészséges embereknek tehát mindenképpen javasolt lehet a többszörösen telítetlen EPA és DHA omega-3 zsírsavak bevitelének növelése, ha idáig étrendjük ezeket kis mennyiségben tartalmazta. Ez sok más egyéb pozitív hatáson túl az elhízás kialakulásának kockázatát is csökkentheti, valószínűleg mérsékelheti a már kialakult elhízást, bár ez még további vizsgálatokat igényel.
Annyi bizonyos, hogy csökkentett energiatartalmú étrend követésekor -- ilyen a testsúly csökkentésére alkalmazott étrend, a "fogyókúra", vagy az ettől azért eltérő szálkásítás -- a szervezet egészségének megőrzése szempontjából előnytelenül lecsökkenhet az esszenciális zsírsavak bevitele, érdemes erre fokozottan odafigyelni!
Anabolikus hatás
A vázizomzat képessége, hogy felhasználja az aminosavakat és felépítse, vagy megújítsa alkotó fehérjéit, fokozatosan elvész a korral, és ez részben a vázizomzat inzulin érzékenységének csökkenésből is adódik. Mivel a halolajból származó hosszú láncú omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakról ismert korábbi kutatások eredményei alapján, hogy javítják az inzulin által befolyásolt glükóz (szőlőcukor) anyagcserét inzulin rezisztens állapotokban, így szerepük tisztázása az inzulin által is irányított fehérjeszintézis szabályozásában is fontos kérdés.
Az erre vonatkozó vizsgálatot egészséges szarvasmarhákon végezték el, menhaden halolaj infúziót és azonos energiatartalmú kontroll olaj-keveréket alkalmazva. Az eredmények figyelemre méltóak: a hosszú láncú omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak elősegítették az inzulin hatását, növelve az aminosavak inzulin-stimulálta felvételét a vérből. Ennek gyakorlati jelentősége egyszerűbben megfogalmazva abban állt, hogy a kezelés elősegítette a fehérje szintézist, ezzel egyidőben csökkent a test aminosav elégetése, növelve az aminosavak elérhetőségét a vázizomzat számára is, ami támogathatja az anabolikus folyamatokat. A tanulmány szerint a krónikus alkalmazkodás a hosszú láncú omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakhoz az Akt-mTOR-S6K1 jelátviteli útvonal nagyobb aktivációját váltotta ki. A menhaden olaj/omega-3 alkalmazása tehát segíthet a fehérje anyagcsere inzulin-érzékeny részeinek javításában.
A tanulmány gyakorlati haszna emberek esetében még nehezen meghatározható, annyit azonban kijelenthetünk, hogy az omega-3 zsírsavak, az ezekben gazdag halak fogyasztása a korábbi vizsgálatok alapján kedvezően befolyásolhatja a testösszetételt és nem kizárt az inzulin által szabályzott Akt-mTOR-S6K1 jelátviteli útvonalra, így a fehérje szintézisre gyakorolt pozitív hatása sem. Az inzulin érzékenység károsodása bekövetkezhet gyógyszerek használatától, elhízástól, illetve számos egyéb tényezőtől, így egyáltalán nem mellékes ennek javítása. A kutatás ígéretes, de nagyon friss ahhoz, hogy biztosat mondhassunk. (20)
Összefoglalás
A zsírok üzemanyagként szolgálnak szervezetünkben, ez azonban nem minden, szűklátókörűség, ha csak ennyit látunk szerepükből. Ezen túlmenően sejtjeink membránjainak alkotórészei, akárcsak az általában hasonlóan leegyszerűsítő módon "ártalmasnak" címkézett koleszterin. Szervezetünk számára különösen fontosak az omega-6 {linolsav} és omega-3 {alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA)} zsírsavak. Az EPA és DHA a tengeri halak olajában fordul elő nagyobb mennyiségben, ám ezekből területi adottságaink következtében itthon viszonylag keveset fogyasztunk, akárcsak a növényi forrásokból hozzáférhető ALA-ból. Az elfogyasztott alfa-linolénsavnak csak <5-10%-a alakul át EPA-vá, és 2-5%-a DHA-vá, ez elég kis mennyiség. Az alfa-linolénsav bevitel feltehetőleg nem minden esetben tudná pótolni, helyettesíteni az EPA és DHA (dokozahexaénsav) bevitelét, hiába képződne belőle a szervezetben EPA és DHA, mivel ez a folyamat korlátozott mértékű. Táplálkozásunk azonban ALA-ban is szegény, így az EPA és DHA ellátottság igazán pocsék.
Az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele gátolja a vérrögképződést, gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a szérum triglicerid szintjét és a máj VLDL-koleszterin szintézisét, és serkenti a nitrogén oxid érbelhártya általi termelését. Olyan anyagok keletkeznek belőlük, melyek gátolják a vérlemezkék összecsapódását, a trombózisképződést (anti-trombogén hatás), valamint anti-aritmiás hatásuk van, ezáltal a szívritmuszavarok és a szívinfarktus veszélyét, de az infarktus utáni halálozást is csökkentik. A mediterrán étrend kedvező hatásai -- daganatos betegségek kisebb előfordulása, magas vérnyomás és érelmeszesedés megelőzése -- a nagyobb halfogyasztásnak is köszönhetők.
A kutatások egyre inkább amellett szólnak, hogy az egészségmegőrzésben, fogyókúrában, testzsír csökkentésben nagyobb szerepet kaphatnak a halolajokban található esszenciális zsírsavak.
Az omega-3 kiegészítők a jövőben valószínűleg sok esetben alternatívát jelenthetnek a nem-szteroid gyulladáscsökkentők használatára is, mivel segíthetik mérsékelni a gyulladásos választ és a fájdalmakat ízületi problémáknál a gyógyszerek mellékhatásai nélkül.
A DHA alacsony szintje összefüggésbe hozható számos idegrendszeri és viselkedésbeli problémával (depresszió, skizofrénia), fogyasztása szakember felügyeletével kedvezően hathat azok kezelésére, megelőzésére is!
Az omega-3 zsírsavak (elsősorban halolaj) alkalmazása pozitívan hatott állatokban az inzulin által szabályzott Akt-mTOR-S6K1 jelátviteli útvonalra, ami fokozott fehérje szintézist eredményezett, ennek a kutatásnak később talán gyakorlati haszna is lehet a sportolók számára.
A sportolók és különösen a testépítők számára elengedhetetlen az esszenciális zsírsavak megfelelő bevitele, mivel a szív- és érrendszeri betegségek a futókat, vagy a testépítőket egyaránt veszélyeztetik. A tömegnövelés során gyakran és nagy mennyiségben fogyasztott telített zsírok, a rendszeresen és hosszú ideig fennálló zsír- és súlytöbblet komoly problémákhoz vezethet. Neves testépítő versenyzőkről is hallani, hogy olyan szívműtéteken esnek át, melyeknél a betegség fő oka valószínűleg az egészségtelen táplálkozás és nem kis mértékben az anabolikus szteroidok nagymérvű használata lehet. Ezeket a folyamatokat érdemes minél hatékonyabban megelőzni.
Egészen idáig abban a tudatban élhettünk, hogy pusztán napi pár kávéskanál lenolaj elfogyasztásával az esszenciális zsírsavakkal kapcsolatos gondokat teljesen kiküszöböltük. Ma azt mondhatjuk, hogy a lenolaj mint alfa-linolénsav és akár lignán forrás hasznos, fontos, de javasolt kombinált fogyasztása a tengeri halakból származó, vagy egyéb eredetű DHA és EPA zsírsavakkal. Ha étrendünkkel ez nem megoldható, indokolt lehet EFA kiegészítők használata is. Az adatok alapján tehát arra következtethetünk, hogy a magas EPA/DHA tartalmú halakból készült ételek, az ALA tartalmú magolajok és esetenként a különböző EFA kiegészítők fogyasztása indokolt lehet minden egészséges ember, és így a testépítők számára is.
Gyógyszeres kezelés, komolyabb betegségek esetén minden étrendkiegészítő használata előtt kérjük ki orvos-dietetikus tanácsát!
|