INNEN-ONNAN (cikkek) : A tenyésztett tilapia halnál még a hamburger vagy a szalonna is kevésbé káros... |
A tenyésztett tilapia halnál még a hamburger vagy a szalonna is kevésbé káros...
2008.08.04. 21:26
Amióta az orvosok azzal küldik haza a szív- és érbetegeket, hogy ügyeljenek az étkezésükre és fogyasszanak omega 3 zsírsavakban gazdag tengeri halat, azóta a tengeri hal farmokon való tenyésztése föllendült. Olcsó kukorica-alapú táppal etetik a halat, így olcsón tudják piacra vinni, és a szegényebb családok "egészségtudatos" étkévé válik.
Az Egyesült Államokban a tilapia lett az első a tengeri halak közt a népszerűségi listán. 2003-ban már másfél millió tonnát fogyasztottak belőle, és a fogyasztás egyre nő.
A Wake Forest Egyetem Baptista Orvosi Központjának kutatói figyelmeztetnek, hogy igen kis mennyiségben tartalmaz csak a tenyésztett tilapia omega 3 zsírsavakat, és igen nagy mennyiségben vannak benne gyulladást előidéző omega 6 zsírsavak.
Ráadásul abban a hitben fogyasztják a tilapiát az emberek, hogy egészséges táplálék.
Ezzel szemben, akik a halfogyasztással a gyulladást szeretnék megelőzni a szervezetükben, ami a szívbetegségeknél, az artritisznél, asztmánál és más allergiás, illetve immunrendszeri betegségekben szenvedőknél megszívlelendő, mert hajlamosak a túlzott gyulladás-reakcióra, azok rosszul járnak.
A halfarmon tenyésztett tilapia, csakúgy, mint a macskahal több rossz-hatású hosszú-láncú omega-6 zsírsavakat (arachidonsavat) tartalmaz, mint a hamburger, a fánk vagy a húsos szalonna - mondják a Wake Forest Egyetem kutatói -, ezért a gyulladáskeltő hatása nagyobb azokénál. (Eltekintve most a többi tulajdonságtól...)
Az arachidonsavnak és a hosszú láncú omega 3 zsírsavaknak, amelyeket EPA és DHA-ként szoktak emlegetni, van egy meghatározott aránya, amely úgy tűnik, meghatározó szerepet játszik a halolajnak a gyulladásgátlásban betöltött szerepében. Az arachidonsav és az EPA - DHA arány dönti el, van-e gyulladásgátló hatás. (A szívbetegeknek naponta egy gramm EPA - DHA fogyasztását tanácsolják.)
Ha betartják az orvos utasítását, és tilapiát fogyasztanak, több kárt okoznak maguknak, mint hasznot, mert a farmokon tenyésztett tengeri hal igen nagy mennyiségű omega 6 zsírsavat tartalmaz.
A kutatók különböző helyekről szereztek be tengeri halakat, és gáz-kromatográfiás módszerrel elemezték bennük a tápanyag-összetevőket.
Kiderítették, hogy a tenyésztett tilapia szerény mennyiségű omega 3 zsírsavat tartalmaz, kevesebb, mint fél grammot tíz dekánként - akárcsak a kardhal. A tenyésztett lazac és pisztráng tíz dekánként 3 - 4 grammot tartalmazott.
Ugyanakkor a farmon tenyésztett tilapiában nagy mennyiségú omega 6 zsírsav volt, általában is és specifikusan arachidonsav is. Sokkal több, mint a tenyésztett lazacban és pisztrángban. Az omega 6, illetve omega 3 aránya 11:1, illetve 1:1 (lazac, pisztráng).
Chilton professzor, aki a Wake Forest Egyetem Növényi Lipid Centrumának igazgatója, fiziológus és farmakológus, azt mondta a vele készített interjúban:
"Három évtizede tudjuk, hogy az arachidonsav gyulladásközvetítő anyagok kiinduló anyaga. Az állatkísérletek egyértelműen megmutatták, hogy ha arachidonsavval etetik az állatokat, akkor azok gyulladás jeleit mutatják és megbetegszenek."
"A New England Journal of Medicine orvosi lap egyik tanulmánya már három éve kijelentette, hogy ha valaki szívbeteg és bizonyos genetikai tulajdonságokkal rendelkezik, emellett arachidonsavat fogyaszt, a koronária artériájának átmérője szűkebbé válik, ami a szívroham fő kockázati tényezője. Nem érdemes kockáztatni..."
A professzor elmondta, hogy a tilapiát könnyen lehet tenyészteni, olcsó kukorica takarmánnyal, amelynek rövidláncú omega 6 zsírsavait a hal nagyon hatékonyan képes arachidonsavvá alakítani és a testszöveteiben raktározni. Minthogy szinte bármilyen körülmények között könnyen tartható, és olcsó takarmányon, alacsony áron elérhető a szerény jövedelműek számára is.
És fogyasztják. Az "egészségük" érdekében...
Forrás: EurekAlert
|